03 455 25 28 MA-VR: 9u - 12.30u en 14u - 18.30u ZA: 9u - 12.30u

Klassieke Geneesmiddelen

Wij leven allemaal gemiddeld genomen langer. Reguliere medicijnen zijn hier een groot stuk verantwoordelijk voor.

  • In onze apotheek zijn alle originele (Belgische) geneesmiddelen verkrijgbaar
  • In onze apotheek zijn alle (Belgische) generieken verkrijgbaar

Generieken worden ook wel witte producten genoemd in de volksmond. Dit zijn kopieën van de originelen. Wanneer het patent van deze laatste vervalt mogen andere producenten deze namaken.

De controle op deze is even streng als op de originele geneesmiddelen.

  • Mits een voorschrift kunnen we ook buitenlandse middelen invoeren
  • We bereiden ook geneesmiddelen op maat

Met klassieke geneesmiddelen bedoelen we:

  • Voorschriftplichtige geneesmiddelen
  • OTC (= Over The Counter) produkten
  • Magistrale bereidingen
  • Huisbereidingen

Wij beschikken over een zeer ruim assortiment, waarbij we de aanwezige voorraad continu aanpassen aan uw dagelijkse behoeften.

Voorschriftplichtige geneesmiddelen zijn geneesmiddelen (originele en generieken) die u enkel kunt verkrijgen mits een voorschrift van een huisarts, specialist, tandarts of dierenarts.

Nieuwe voedingsdriehoek wordt op zijn kop gezet

Het Vlaams Instituut voor Gezond Leven heeft een nieuwe voedingsdriehoek voorgesteld. En die staat letterlijk op z’n kop. De nadruk ligt in de nieuwe versie vooral op plantaardige en onbewerkte voedingsmiddelen. Voor het eerst worden voeding en beweging van elkaar losgekoppeld. 

De nieuwe voedingsdriehoek is letterlijk ondersteboven gekeerd. Een omgekeerde piramide met helemaal bovenaan de richtlijn om vooral water te drinken. Daaronder komen de essentiële voedingsmiddelen van plantaardige oorsprong, zoals groenten, fruit, peulvruchten, zaden en noten. “Zij zouden de basis moeten vormen van onze maaltijden,” zegt het Vlaams Instituut voor Gezond Leven, “aangevuld met kleinere hoeveelheden voedsel van dierlijke oorsprong, zoals melk, vis, melkproducten of vlees.” Het Instituut raadt ook aan om minder vlees te eten en te denken aan alternatieven als vleesvervangers of peulvruchten.

Opvallend is ook dat de restgroep verdwenen is uit de driehoek. In de vorige versies stond bovenaan een restgroep met voedingsmiddelen die niet strikt noodzakelijk zijn, zoals koekjes, snoep en frisdrank. In de nieuwe versie worden deze apart naast de driehoek gezet in een rode bol. En de voedingsmiddelen in de restgroep worden nu duidelijk afgebeeld, terwijl die vroeger blanco waren.

Ook sterk bewerkte vleeswaren als salami komen in die categorie. “We willen duidelijk maken dat we deze producten niet nodig hebben,” zegt Loes Neven, voedingsexperte van het Vlaams Instituut voor Gezond Leven. “We verbieden die niet, maar we willen duidelijk maken dat ze eerder de uitzondering dan de regel moeten zijn.” De consumptie ervan ligt nu veel te hoog, volgens Gezond Leven.

Voor het eerst wordt er een tweede “bewegingsdriehoek” toegevoegd. Hierin komen aanbevelingen omtrent dagelijkse lichaamsbeweging. In de vorige versie van de driehoek stonden die richtlijnen helemaal onderaan in de voedingsdriehoek en die categorie werd vaak over het hoofd gezien. Hiermee hecht Gezond Leven extra belang aan het nut van lichaamsbeweging en niet te veel stilzitten.

Volgens het Instituut Gezond Leven was er dringend nood aan een nieuwe versie. Om een breed draagvlak te creëren is de nieuwe versie vooraf goed afgetoetst bij wetenschappers, onafhankelijke experten en mensen uit de sector. De vormgeving en begrijpbaarheid werden getest bij een groep van 300 mensen van verschillende doelgroepen. “De Vlaming is geïnteresseerd in voeding, maar hij ziet door het bos de bomen niet meer,” verklaart Loes Neven.

Ook minister van Volksgezondheid Jo Vandeurzen (CD&V) benadrukt het belang van de nieuwe voedings- en bewegingsdriehoek: “We willen een breed publiek bereiken, zonder te betuttelen. De driehoeken moeten vooral een aanmoedigend kompas zijn naar een gezonde levensstijl.”

Op de website www.gezondleven.be geeft het Vlaams Instituut voor Gezond Leven nog extra tips om gezonder te eten en leven.

Optimale Gezondheid met Voedingssupplementen

Het kennen van een uitgebalanceerde voeding en de juiste hoeveelheden voedingsstoffen tot u nemen elke dag opnieuw, is soms een moeilijkere taak. In functie van uw leefpatroon zou het kunnen dat er tekorten van stoffen ontstaan die voor uw lichaam noodzakelijk zijn.
Voedingssupplementen dragen bij tot een evenwichtige en optimale gezondheid. Natuurlijke voedingssupplementen worden heel goed door het lichaam opgenomen en garanderen een optimale werking.

Noodzakelijk advies door apotheker

In de apotheek kunnen we specifieke samenstellingen maken in functie van de specifieke noden van de patiënt. Dit kan van belang zijn indien er reeds verscheidene producten gecombineerd worden en het kan interessant zijn indien er reeds aanzienlijke budgetten vruchteloos naar afslankmiddeltjes zijn gevloeid.

Er is een ongelooflijk groot aanbod van voedingssupplementen op de markt te verkrijgen. Er moet echter gezorgd worden dat een tekort niet een teveel wordt. Dit is niet altijd een probleem, maar we mogen hier niet lichtzinnig mee omspringen.

We kunnen rustig vanuit onze zetel thuis bijna elk product bestellen en aangeleverd krijgen in een kartonnen doosje in de voor ons dikwijls belangrijke discretie. Maar het is belangrijk om direct contact met vakmensen op te nemen, waarbij deze verplicht zijn onmiddellijk verantwoordelijkheid te nemen voor hun advies.

Apotheek borms in borms staat u met raad en daad bij en bekijkt met u samen welke supplementen voor uw specifieke behoefte waardevol is. Vraag ons daarom vrijblijvend om advies.

Ontdek de voedingssupplementen van onze kwaliteitsmerken

Gezondheid uit de Natuur

Planten, mineralen, we halen ze uit de natuur. In tegenstelling tot de strikte homeopathie worden deze niet hoog verdund maar gewoon zuiver toegediend in een aangepaste dosis. Ook voor onze schoonheid worden vele natuurlijke stoffen in de ontwikkeling van producten gebruikt.

Natuurproducten kunnen zeer waardevol zijn. Echter een juist gebruik is essentieel. Wij horen dikwijls zeggen: ‘Planten kunnen geen kwaad.’ Dit is niet zo. Vraag de medewerkers van Apotheek Borms advies. Wij willen u graag helpen om het correcte product voor uw specifieke behoefte te leveren.

Wat is Fytotherapie?

Fytotherapie is plantengeneeskunde. Het is de oudste vorm van geneeskunde die de mens ooit heeft gebruikt. Zelfs dieren gebruiken instinctmatig planten om zichzelf te verzorgen. Vanaf de 19de eeuw hebben wetenschappers actieve stoffen ontdekt in de planten. Deze hebben ze geïsoleerd om chemische geneesmiddelen te creëren die steeds krachtiger worden, maar steeds minder rekening houden met ons evenwicht.

De fytotherapie van de 21ste eeuw moet dus tegelijk zachte en actieve oplossingen aanbieden, die beantwoorden aan de verwachtingen van de patiënten, artsen en apothekers.

Het actieve principe is de stof die in de plant de gezochte eigenschappen bezit.

Goed doen zonder slecht te doen. Naast hun werking die ondertussen duidelijk werd aangetoond, bieden de planten het gigantische voordeel dat ze in alle zachtheid inwerken, met een minimum aan negatieve effecten. Deze eigenschap van de fytotherapie bezorgt haar een bijzonder belangrijke plaats in de behandeling van tal van vaak voorkomende aandoeningen.

Uw Dieren verdienen de Beste Zorgen

Ook voor onze trouwe viervoeters en vele andere huisdieren heeft de wetenschap rond de medicijnen, zowel scheikundige, plantaardige als homeopathische, niet stilgestaan. Het comfortabel ouder laten worden van onze dieren, is iets waar we tegenwoordig veel zorg aan besteden. Ook voor hen kunnen wij speciaal ontwikkelde voedingsmiddelen vinden in de apotheek.

Via Apotheek Borms kan u alle voorschriftplichtige geneesmiddelen voor uw dieren verkrijgen. Vergeet uw hond en kat niet 4 x per jaar te ontwormen.

Onze lieve dieren lopen bijna iedere dag het risico om geplaagd te worden door endo- en/of ecto-parasieten. Of het nu winter of zomer is, herfst of lente, de parasiet ligt steeds op de loer.

Meestal gaan we deze vervelende gasten te lijf met zo zwaar mogelijke chemische producten waarvan we nu al weten dat er resistentie tegen begint te ontstaan.

Het is niet onbekend dat doorgedreven hygiëne hier een gedeeltelijke oplossing kan bieden. Producten hiervoor vindt u veilig in de apotheek.